preskoči na sadržaj

Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci

 > O školi
Centar novih tehnologija

 

Voditelj Centra novih tehnologija: Josip Bionda, dipl. ing strojarstva


 

Centar novih tehnologija pokriva područja:

* automatskog upravljanja i regulacije sustava,
* računalom podržanih konstrukcija (CAD),
* računalom strojeva upravljanih (CNC) te
* upravljanja i manipulacijom robota i sustavima.

Cilj rada Centra je dati znanja i obučiti polaznike za dizajniranje, izradu proizvoda te postavljanja i praćenja sustava proizvodnje na računalu.

Hidraulika, pneumatika i senzorika
U okviru područja automatskog upravljanja i regulacije obuka se obavlja u prostoru laboratorija 21a gdje se dobivaju znanja iz područja hidrauličkog, pneumatskog te elektroničkog upravljanja sustavima.
Prostor je osmišljen za rad na teoriji sustava, ali i izvođenju praktičnih vježbi iz različitih područja poput hidraulike, pneumatike, senzorike, hidrauličkih i pneumatskih strojeva, regulacije i upravljanja i sl. Navedeni sustavi kroz jednostavne primjere i vježbe omogućavaju učenje i spoznavanje rada složenih sustava i strojeva.

CAD (računalom podržano dizajniranje)
Osmišljavanje i razvijanje ideje nekada je bilo kompliciran i težak posao. Računala su pomaknula granice spoznaja te su konstrukcije ograničene jedino maštom konstruktora. Proračuni, materijali i tehnologija su postali dio programskih sustava koji u vrlo kratkom roku prikazuju potrebna rješenja.
Polaznici Centra novih tehnologija u prostoru laboratorija 11 dobivaju dodatna znanja iz konstrukcija iz programskog paketa CATIA. Paket omogućava modeliranje tijela u prostoru, izmjenu pojedinih dimenzija, izradu 2D crteža iz 3D modela, odabir materijala i izračun mehaničkih opterećenja metodom konačnih elemenata te na kraju odabirom stroja i alata omogućava generiranje CNC koda i izradu proizvoda na stroju. Ukoliko se radi o sklopu omogućava predviđanje i simulaciju gibanja mehanizma prije obavljenog sklapanja sklopa.
Osim paketa CATIA, također se dobivaju i znanja iz programskog paketa AutoCAD/Mechanical Desktop koji također omogućava rad u 2D i 3D sustavima.

CNC (računalom upravljani strojevi)
Računalom upravljani stroj ili CNC predstavlja dio suvremenog CAD/CAM sustava. Omogućava vrlo brzu i fleksibilnu prilagodbu novim proizvodima i zahtjevima koje postavlja tržište.
Polaznici Centra u prostoru laboratorija dobivaju znanja iz područja tehnoloških procesa, alata i naprava, alatnih strojeva i uređaja a sva znanja se provjeravaju radom na simulatorima, programiranjem programa te izradom gotovih izradaka na strojevima.

Robotika
Robot predstavlja interdisciplinarni uređaj nastao suradnjom više različitih struka - strojarske, elektrotehničke i informatičke. Zamjenjuje čovjeka u teškim i opasnim radnim uvjetima ali također omogućava brzu i fleksibilnu prilagodbu novim zahtjevima koji se pred njega postavljaju.
Polaznici Centra u prostoru laboratorija dobivaju znanja iz područja osnova robotike, upravljanja robotskom rukom i okretnim stolom te primjenu istih uređaja u simuliranim uvjetima. Sva stečena znanja se provjeravaju programiranjem programa i simuliranjem stvarnih uvjeta rada.

 

Davor Savić, dipl. ing. strojarstva
Tehnička škola

 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 5. 3. 2010.

Ukupno: 1316116
Ovaj mjesec: 9586
Ovaj tjedan: 1172
Danas: 146
 
 > O školi
CMS za škole logo
Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci / Stanka Vraza 15, HR-32100 Vinkovci / web2.ss-tehnicka-rboskovica-vk.skole.hr / tsvk@ss-tehnicka-rboskovica-vk.skole.hr
preskoči na navigaciju