preskoči na sadržaj

Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci

Obrazovni programi

Računalni tehničar za strojarstvo

Računalni tehničar za strojarstvo pomoću računala i upravljačke naprave upravlja strojem i proizvodnim procesima u kojima se obrađuju tehnički materijali. Uz standardni alat, pribor za mjerenje u strojarstvu i računalo, koristi i numerički upravljane alatne strojeve služeći se pritom metodama proračuna, ručnog crtanja, crtanja pomoću računala, ručnog i automatskog programiranja. Pruža usluge izrade nacrta i tehničke dokumentacije pomoću specijaliziranih računalnih programa, izrađuje programe za numerički upravljane strojeve te vrši kontrolu proizvoda. U radu koristi standardni alat, materijal i pribor za mjerenje u strojarstvu, te računalo i numerički upravljane strojeve. Može raditi u industrijskim postrojenjima na održavanju strojeva, u tvornicama koje proizvode različite strojeve te u privatnom poduzetništvu.

Zapreke za obavljanje navedenih poslova su smetnje vida i sluha, oštećenja mišićno-koštanog sustava (ruku, nogu i kralježnice), spuštena stopala, znatno znojenje ruku, kronični ekcem ruku, kao i sklonost alergijama. Roditelj/skrbnik i učenik trebaju se prije upisa u školu savjetovati s liječnikom koji ga je pratio tijekom osnovnog obrazovanja. Ako se upiše u program obrazovanja unatoč znanju o postajanju zdravstvenih kontraindikacija, odgovornost za nemogućnost završetka obrazovanja, zapošljavanja ili obavljanja poslova za koje se školovao preuzima učenik odnosno roditelj/skrbnik.

Elektrotehničar

Obavlja poslove tehničkog projektiranja, proizvodnje i kontrole različitih elektrotehničkih proizvoda. Može raditi u pripremi razvojne tehnološke i operativne dokumentacije proizvoda u raznim telekomunikacijskim poduzećima, elektroindustriji i elektroprivredi. Uz pomoć drugih stručnjaka izrađuje sheme, sastavlja tehničke proračune i izrađuje crteže dijelova nekog elektrotehničkog uređaja; određuje način, potrebne materijale te odgovarajuće alate i strojeve za izradu određenog proizvoda; konstruira i montira složene uređaje te obavlja ispitivanja i kontrolu elektrotehničkih proizvoda i njihovih dijelova. Također, može raditi na održavanju elektroenergetskih strojeva, uređaja i opreme; planiranju, konstruiranju i praćenju izgradnje električnih mreža te na ispitivanju i održavanju električnih generatora, energetskih transformatora i agregata. Poslovi uključuju i popravak neispravnih uređaja i elektrotehničkih aparata.

U radu je važna sposobnost analitičkog mišljenja i rješavanja tehničkih problema, razvijena motorika ruku i prstiju, spretnost, sistematičnost, preciznost.

Zapreke u obavljanju poslova su smetnje vida i sluha, nemogućnost raspoznavanja boja, epilepsija, znojenje ruku. Roditelj/skrbnik i učenik trebaju se prije upisa u školu savjetovati s liječnikom koji ga je pratio tijekom osnovnog obrazovanja. Ako se upiše u program obrazovanja unatoč znanju o postajanju zdravstvenih kontraindikacija, odgovornost za nemogućnost završetka obrazovanja, zapošljavanja ili obavljanja poslova za koje se školovao preuzima učenik odnosno roditelj/skrbnik.

Tehničar za mehatroniku

Projektira, nadograđuje i održava mehatroničke sustave – strojeve, alate i uređaje koji se sastoje od elektroničkih, strojarskih, optičkih, automatiziranih i kompjuteriziranih sklopova. U novije vrijeme sve je više mehatroničkih proizvoda: primjerice razni roboti, digitalno upravljani strojevi, automatski vođena vozila, elektronske kamere, telefaks uređaji, fotokopirni strojevi, avio-uređaji i dr. Bavi se projektiranjem automatskih strojeva, naprava i alata te prema potrebi nadograđuje navedene uređaje. Izrađuje tehnološku dokumentaciju za neki uređaj uz pomoć specijaliziranih računalnih programa (CAD/CAM, SOLID, EDGE, CATIA). Također nadzire vođenje složenih procesa u pogonima izrade mehatroničkih uređaja. Osim stručnih znanja iz strojarstva, računalske tehnike i elektrotehnike, za obavljanje poslova tehničara za mehatroniku potrebna je preciznost i staloženost u radu, razvijena pokretljivost i usklđenost ruku i prstiju, sposobnost razlikovanja boja.

Zapreke za obavljanje navedenih poslova su smetnje vida i sluha, kronične bolesti ruku, nogu i kralježnice.

Građevinski tehničar

Sudjeluje u planiranju, pripremi, projektiranju i izgradnji građevina različitih namjena te organizira i nadzire izvođenje poslova na gradilištima. Građevinski tehničar za visokogradnju sudjeluje u planiranju, pripremi, projektiranju i izgradnji različitih stambenih ili poslovnih objekata, dok građevinski tehničar za niskogradnju sudjeluje u procesima planiranja, pripreme, projektiranja i izgradnje cesta, pruga, zračnih luka, mostova i sl. Građevinski se tehničari/ke bave i pripremom i organizacijom proizvodnje, odnosno planiranjem, analizama i izradom kalkulacija, ili pak razrađivanjem nacrta. Na temelju idejnog projekta građevine planiraju sve pojedinosti izvedbe – određuju redoslijed i dinamiku izvođenja radova, broj potrebnih radnika/ica, količinu građevinskog materijala, te daju precizne upute majstorima/icama različitih struka koji rade na izgradnji objekta. U radu je važna snalažljivost i razvijene komunikacijske vještine.

Zapreke u obavljanju navedenih poslova su oštećenja koštano-mišićnog, krvožilnog i dišnog sustava, kronične bolesti unutarnjih organa, sklonost vrtoglavicama i nesvjesticama, veća oštećenja vida, sluha i motorike te strah od visine. Roditelj/skrbnik i učenik trebaju se prije upisa u školu savjetovati s liječnikom koji ga je pratio tijekom osnovnog obrazovanja. Ako se upiše u program obrazovanja unatoč znanju o postajanju zdravstvenih kontraindikacija, odgovornost za nemogućnost završetka obrazovanja, zapošljavanja ili obavljanja poslova za koje se školovao preuzima učenik odnosno roditelj/skrbnik.

Arhitektonski tehničar

Radi na poslovima izrade arhitektonskih nacrta, arhitektonskog projektiranja, sanacije, rekonstrukcije, revitalizacije, konzervacije i restauracije stambenih i javnih zgrada. Obavlja poslove arhitektonskog snimanja, sudjeluje u izradi arhitektonskih nacrta za izgradnju i adaptaciju stambenih i javnih zgrada, sudjeluje u razradi projektne dokumentacije za izgradnju, sanaciju, revitalizaciju, konzervaciju i restauraciju stambenih i javnih zgrada. Radi na poslovima investicijskog održavanja, opremanja i vanjskog uređenja zgrada. Za obavljanje poslova arhitektonskog tehničara/ke potrebno je poznavati rad na računalu i rad u specijaliziranim programima za tehničko crtanje te uređivanje tehničke dokumentacije. Zapošljava se u tvrtkama koje su registrirane za izradu projektne dokumentacije, radi na otvorenim i u zatvorenim gradilištima zgrada, u zavodima za zaštitu spomenika, konzervatorskim zavodima, uredima za izdavanje dozvola.

Za obavljanje navedenih poslova važan je uredan vid, razvijena percepcija prostora i numeričke sposobnosti, zdrav mišićno-koštani sustav i unutarnji organi. Roditelj/skrbnik i učenik trebaju se prije upisa u školu savjetovati s liječnikom koji ga je pratio tijekom osnovnog obrazovanja. Ako se upiše u program obrazovanja unatoč znanju o postajanju zdravstvenih kontraindikacija, odgovornost za nemogućnost završetka obrazovanja, zapošljavanja ili obavljanja poslova za koje se školovao preuzima učenik odnosno roditelj/skrbnik.

Tehnička gimnazija za elektrostrojarstvo

Obrazovni program tehničke gimnazije jednakovrijedan je programu opće gimnazije. Posebnost nastavnog plana je u tome što učenik uz općeobrazovne predmete bira tehničke predmete iz područja elektrotehnike, elektronike, računalstva, računalnih mreža, mehatronike, robotike... Posebnost je i u tome da se ti predmeti predaju kroz laboratorijske vježbe i na taj se način objedinjuju teorija i praksa.

Tehnička gimnazija namijenjena je učenicima koje zanima prirodoslovlje, tehnika i moderne tehnologije te nakon srednje škole namjeravaju nastaviti obrazovanje. Zbog stjecanja vrlo širokih, općeobrazovnih znanja učenici tehničke gimnazije imaju mogućnost upisa na sve visokoškolske ustanove, a posebice na tehničke fakultete. Uz to učenici dobivaju praktična znanja koja im omogućavaju zapošljavanje ukoliko ne žele nastaviti školovanje na fakultetu. Učenici kroz veliki broj izbornih predmeta imaju mogućnost razvijanja svojih specifičnih potencijala i kreativnosti.

Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 5. 3. 2010.

Ukupno: 957642
Ovaj mjesec: 4146
Ovaj tjedan: 1283
Danas: 85
 
 > O školi  > Obrazovni programi
CMS za škole logo
Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci / Stanka Vraza 15, HR-32100 Vinkovci / web2.ss-tehnicka-rboskovica-vk.skole.hr / tsvk@ss-tehnicka-rboskovica-vk.skole.hr
preskoči na navigaciju