preskoči na sadržaj

Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci

Oglasna ploča

Svjetski dan izumitelja

Autor: Danijel Markić, 10. 11. 2020.

          Svjetski dan izumitelja tradicionalno se održava svake godine diljem svijeta. Datumi obilježavanja su različiti, ali veći dio Europe, pa tako i naša zemlja, taj dan obilježavaju 9. studenoga na rođendan poznate glumice Hedy Lamarr. 

Ne samo glumica iznimne ljepote, već i izumiteljica koja je tijekom Drugog svjetskog rata otkrila vrlo napredan komunikacijski sustav koji je Saveznicima tijekom drugog svjetskog rata pomogao u ratu na Atlantiku protiv nacističke Njemačke. Inovatorica na području bežičnih komunikacija koja za života nije dobila zahvalu za temelje bežične komunikacije, a bez njezina otkrića danas ne bi postojao WiFi.

U SAD-u odabran je 11. veljače – rođendan Thomasa Alve Edisona koji je za života prijavio ukupno 1093 izuma, od kojih je najvažnija žarulja sa ugljenom niti.

Kada se zapitate zašto uopće obilježavamo taj dan, pokušajte zamisliti svoj život bez struje, električne žarulje, motora, mobitela, računala…. Toga dana zahvaljujemo hrabrim umovima koji su bili ispred svoga vremena i na taj način nama danas olakšali život.

Na ovaj dan, ali i u ostatku godine, pokušat ćemo i Vas potaknuti da budete izumitelji. Početci su složeni i nisu svi izumi odmah bili prihvaćeni. Prvi traktori su imali samo 2% korisnost, prvi automobili su bili bučni i širili neugodne mirise…. a pogledajte na kakvoj razini su danas.

Zašto poticati djecu na inovatorstvo? Zato što djeca imaju veću širinu mišljenja od odraslih. Primjer je Benjamin Franklin koji je u svojoj 12 godini izumio peraje za plivanje. Louis Braille koji je tragično izgubio vid u svojoj trećoj godini već u 14 godini je osmislio Braillevo pismo (braicu), sustav čitanja i pisanja koji pomaže slijepim i slabovidnim osobama.

Dječji umovi su otvoreniji prema novome  - ne opterećuju se time je li nešto moguće ili ne. Idu metodom pokušaja i pogrešaka i nižu uspjehe svaki dan širom svijeta.

Na današnji dan slavimo izume Fausta Vrančića (padobran, žičara), Slavoljub Penkala (nalivpero tj. pero punjeno tintom), Ivan Lupis (izumitelj torpeda), Nikola Tesla čiji se izumi ne mogu ni prebrojati, Tomislav Uzelac (izumitelj MP3 playera) i brojni drugi.

Ne zaboravimo i Ruđera Boškovića, koji je utemeljio znanstveni pristup rješavanju statičkih pitanja u graditeljstvu ,a koji je u povijest upisan i kao izumitelj kružnog mikrometra.Za Ferdinanda Kovačevića znaju rijetki, a pogotovo da je unaprijedio Morseov izum električnog sustava za prijenos poruka – njegov izum je omogućio slanje više poruka odjednom. Zrinka Tamburašev, hrvatska kemičarka je jedna od četiri znanstvenika koji su patentirali poznati antibiotik Sumamed i na taj način je donijela svjetsku slavu Hrvatskoj i Plivi jer smo 1980. imali svoj prvi antibiotik. Ne zaboravite i Matu Rimca čiji je maturalni uradak osvojio brojne nagrade (2006. godina iGlove, zamjena za miš i tipkovnicu), a naravno najvažnija inovacija je izum Active Mirror System-a (sistema za uklanjanje mrtvog kuta u automobilima).

Svima njima u čast, u školi je postavljena izložba učeničkih radova – plakata i postera na temu poznatih izumitelja koje su izradili učenici naše škole pod mentorstvom profesora Danijela Markića i Mirne Stojanović.

Pogledajte izložbu, ali i otvorite um – nikada se ne zna što se može patentirati.

 
Priloženi dokumenti:
IMG_20201110_125745.jpg (2.84 MB)
IMG_20201110_115638.jpg (2.50 MB)
IMG_20201110_115617.jpg (2.79 MB)
IMG_20201110_115611.jpg (2.69 MB)
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 5. 3. 2010.

Ukupno: 1302205
Ovaj mjesec: 4123
Ovaj tjedan: 301
Danas: 302
 
 > Oglasna ploča
CMS za škole logo
Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci / Stanka Vraza 15, HR-32100 Vinkovci / web2.ss-tehnicka-rboskovica-vk.skole.hr / tsvk@ss-tehnicka-rboskovica-vk.skole.hr
preskoči na navigaciju